Budúci týždeň príde na Slovensko český prezident M. Zeman

28.03.2013 Bratislava

Bratislava 28. marca (TASR) - Český prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou pricestuje na oficiálnu návštevu Slovenska vo štvrtok a v piatok (4.- 5. apríla) na budúci týždeň. Ide o prvú zahraničnú návštevu novej českej hlavy štátu.

"Hlavným cieľom návštevy je oficiálne zoznámenie sa nového českého prezidenta s najvyššími ústavnými činiteľmi Slovenskej republiky. Prezidenti oboch krajín by si mali vymeniť aj pohľady na aktuálne otázky diania vo vyšehradskom regióne, v EÚ a jej susedstve, ako aj na vývoj v niektorých krízových oblastiach sveta," uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta SR.

Zemanovcov privíta v bratislavskom Prezidentskom paláci slovenský prezident Ivan Gašparovič s manželkou a obe hlavy štátov si spoločne uctia pamiatku osloboditeľov Bratislavy položením vencov k Pamätníku oslobodenia na Námestí Eugena Suchoňa. Počas prvého dňa sa Miloš Zeman stretne aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Večer usporiada Gašparovič v Prezidentskom paláci slávnostnú večeru.

Druhý deň programu sa začne slávnostným aktom kladenia venca k pamätníku M. R. Štefánika na nábreží Dunaja. Česká hlava štátu sa potom stretne s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a program oficiálnej návštevy ukončí slávnostným obedom podávaným predsedom NR SR Pavlom Paškom.

Prvé dámy vo štvrtok spoločne navštívia výstavu Umelecké poklady – Secesia v Mirbachovom paláci, na ktorej sú vystavené diela najväčších predstaviteľov slovenskej a českej secesie.
 

Vyberte región